SEG 2018
SEG – Săptămâna Educației Globale (GEW – Global Education Week) 2018, Ediția XX (19-25.11.2018)
Tema: “Lumea se schimbă! Noi?”
Proiectul educațional ”Lumea se schimbă. Noi ... ne putem adapta, schimbându-ne!”
A XX-a ediție a evenimentului european anual ”Săptămâna Educației Globale”, promovat de Centrul Nord-Sud (European Centre for Global Interdependence and Solidarity – North-South Centre of the Council of Europe), s-a desfășurat în perioada 19-25.11.2018, cu tema ”Lumea se schimbă. Noi?” (“The World is changing. What about us?”), incluzând numeroase și variate activități, asociate educației formale și non-formale.
Tema din acest an se axează pe stilurile de viață sustenabile, în legătură directă cu cele 17 obiective ale Organizației Națiunilor Unite, referitoare la Dezvoltarea Durabilă (Sustainable Development Goals – SDG’s), al căror scop este eliminarea sărăciei extreme, reducerea inegalităților și combaterea amenințării schimbărilor climatice, până în 2030. Ea reprezintă un apel la schimbarea obiceiurilor și modurilor noastre de viață, cheltuieli și consum, dar și la identificarea de noi modalități de educație și socializare.
https://rm.coe.int/flyer-global-education-week-print-version/16808e7167
#GlobalEducationWeek #GEW18 @GlobalEducationNetworkers
Împreună cu elevii din clasa a IX-a A, la care sunt dirigintă, precum și cu elevii din clasele la care predau Informatica (XI A, XII B), TIC și opționalul ”Animație și jocuri pe calculator” (XI C), am inițiat proiectul educațional ”Lumea se schimbă. Noi ... ne putem adapta, schimbându-ne!”, în care am inclus o serie de activități, prin care am încercat să promovez câteva astfel de direcții de schimbare: învățarea prin metode moderne, interactive, pe platforme online, alimentația sănătoasă și rațională, informarea și consilierea participativă pentru alegerea traseului educațional și în carieră, stimularea sentimentelor de patriotism, protecția mediului (o colaborare cu elevii din X C, diriginte prof. Adina Ionovici).
- Luni și marți (19-20.11.2018) au fost zilele dedicate învățării prin simulare digitală, utilizând mediul de programare grafic interactiv Blockly (IX A și XI C), rezolvării de probleme de informatică în limbajul C++, cu evaluator automat (XI A) și exersării unor comenzi SQL, asociate bazelor de date (XII B), pe platforma educațională pbinfo (
- Miercuri (21.11.2018) am organizat un concurs culinar, în care 3 echipe de elevi din IX A au descoperit modalități simple, la îndemâna lor, de a pregăti o masă sănătoasă, gustoasă, hrănitoare, ieftină, dar și de a lucra în echipă, comunicând, sprijinindu-se reciproc, valorificând resursele resurselor personale și puse la dispoziție de profesor, asumându-și responsabilități individuale și de grup.
- Joi (22.11.2018) am organizat un moment aniversar, dedicat Centenarului Marii Uniri de la 1918 și Zilei Naționale a României – 1 Decembrie. Elevii au realizat, la ora de Educație plastică din săptămâna anterioară și acasă, planșe A4 decorative personalizate, astfel încât, prin alăturarea lor, să obținem mesajul nostru pentru țară: ”LA MULȚI ANI, ROMÂNIA! 100 ani, 1.12.2018”. El a fost prezentat în sala lor de clasă și în fața drapelului românesc aniversar uriaș, arborat de conducerea colegiului pe fațada unității, sub forma unor fotografii și mici videoclipuri.
- Vineri (23.11.2018) am desfășurat două tipuri de activități, dedicate:
- informării și consilierii participativă a elevilor din IX A, pentru orientarea lor școlară și o alegere cât mai potrivită a viitoarei cariere, prin prezentarea unor videoclipuri cu tineri care și-au găsit deja vocația (un absolvent al colegiului, student la Informatică în Danemarca, Tudor Ciobanu, un traducător, interpret și formator, Iulia Dromereschi, și un ziarist, doctorand în Științe politice, Radu Eremia), urmată de discuții tematice;
- asumării responsabilităților noastre, ca cetățeni ai țării, ai Europei și ai lumii, în legătură cu valorificarea eficientă și conservarea resurselor, gestionarea și reciclarea deșeurilor, finalizată cu colectarea de baterii uzate (pentru reciclare și revalorificare, în atelierele colegiului) și de maculatură (proiect X C).
Toate activitățile desfășurate au avut un impact semnificativ asupra elevilor, care au descoperit și experimentat noi moduri de a învăța, de a se integra în colectiv și în comunitate, de a respecta valorile naționale și a proteja natura și mediul înconjurător, pentru prezent și pentru viitor.
Coordonator: prof. Gavril Rodica
Promovarea proiectului educațional pe pagina de Facebook a coordonatorului, prof. Gavril Rodica.
https://m.facebook.com/100000702707651/posts/2212810198752382/
Accesări: 923