Proiectul „Zi-ne în zine: fapte versus opinii de zi cu zi”

Categorie: Programe Creat: Vineri, 14 Aprilie 2023

 

Colegiul Tehnic ”Gheorghe Asachi” Botoșani (CTGA-BT), împreună cu Liceul ”Alexandru cel Bun” Botoșani (LACB-BT), sunt parteneri ai Asociației Informale a Vocilor pentru Incluziune (AIVI) în implementarea unui proiect interesant, cu valențe educative deosebite pentru toți elevii și profesorii implicați și cu real impact asupra lor, comunităților școlare și a comunității locale.

Sursa: AIVI - Proiectul Zi-ne în zine

Asociația Informală a Vocilor pentru Incluziune (AIVIa primit finanțare și sprijin pentru derularea ProiectuluiZi-ne în zine: fapte versus opinii de zi cu zi, destinat unui număr de 200-250 de liceeni din clasele IX-XI din Botoșani.

Proiectul se va desfășura în perioada 1 aprilie – 15 septembrie 2023, în cadrul Programului Efectiv Civic. Astfel, asociația AIVI va instrui elevii și îi va familiariza cu noțiuni de educație media fundamentale precum: informare și dezinformare, verificarea informației și analiza mesajului.


https://mhub.aiviong.ro/wp-content/uploads/2023/04/zine-1_ctga-apr-300x225.jpg FOTO Rodica Gavril, CTGA Botoșani

Prin metode non-formale și pe baza cursului de educație media conceput de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), Asociația Informală a Vocilor pentru Incluziune (AIVI) își propune să atingă trei obiective importante, și anume parcurgerea a trei module de învățare, în sistem hibrid, cu beneficiarii, verificarea cunoștințelor dobândite, în cadrul unui hackaton, și aplicarea cunoștințelor dobândite prin conceperea și publicarea a patru e-zine.

În cadrul acestui proiect vor participa elevi de la Colegiul Tehnic ”Gheorghe Asachi” Botoșani și de la Liceul ”Alexandru cel Bun” Botoșani. Liceenii provin, în mare parte, din mediul urban mic sau mediu, ori rural, și dispun de creativitate și spirit critic, fiind foarte ambițioși, pasionați de tehnologie și cu o capacitate inedită de a-și transpune viziunile în realitate.

https://mhub.aiviong.ro/wp-content/uploads/2023/04/zine-2_ctga-apr-300x225.jpg FOTO Rodica Gavril, CTGA Botoșani

 

Scopul principal al acestui proiect, Zi-ne în zine: fapte versus opinii de zi cu zi, este de a încapsula noțiuni despre fapte, opinii, biasuri și fact-checking. Pe lângă aceste ateliere, care se vor desfășura în mod hibrid (online și față în față), asociația AIVI va organiza și un hackaton între unitățile școlare implicate, pentru a verifica informațiile dobândite pe parcurs de către liceeni.

Mai mult, beneficiarii vor crea patru e-zine, care vor fi publicate ulterior pe platforma noastră digitală, fiind distribute gratuit și către școlile partenere, și celor care doresc să le utilizeze ca material didactic.

https://mhub.aiviong.ro/wp-content/uploads/2023/04/zine-3_ctga-apr-300x225.jpg FOTO Rodica Gavril, CTGA Botoșani

Din partea Colegiului Tehnic ”Gheorghe Asachi” Botoșani, vor coordona clasele IX-XI participante profesoarele: Cătălina Andriesei (9C), Manuela Olivia Bidașcă (10A), Liliana Bobuțanu (9i), Rodica Gavril (9C, 11A), Adina Daniela Ionovici (10C), Livia Mihaela Petrune (10D), Maricica Radeș (11i), Manuela Rusu (11A), Anamaria Tănase (10E), Maria Magdalena Vărvăruc (9H) și Adriana Voiașciuc (10L).

Din partea Liceului ”Alexandru cel Bun” Botoșani, vor coordona elevii din clasele IX-XI participante profesoarele: Gabriela Călin (a X-a), Nicoleta Foltea (a X-a), Cristina Horbovanu (a XI-a) și Alina Humă (1 IX-a). 

Prima întâlnire de proiect a avut loc pe 5 aprilie 2023, de la ora 12:00, în Sala de Festivități a Colegiului Tehnic ”Gheorghe Asachi” Botoșani. Au participat mare parte dintre elevii înscriși, alături de coordonatoarele din cele două licee și de formatoarea Iulia Dromereschi (AIVI).

https://mhub.aiviong.ro/wp-content/uploads/2023/04/zine-4_ctga-apr-300x225.jpg FOTO Rodica Gavril, CTGA Botoșani
https://mhub.aiviong.ro/wp-content/uploads/2023/04/zine-5_ctga-apr-300x225.jpg FOTO Rodica Gavril, CTGA Botoșani
https://mhub.aiviong.ro/wp-content/uploads/2023/04/zine-6_ctga-apr-300x225.jpg FOTO Rodica Gavril, CTGA Botoșani

Programul Efectiv Civic este dezvoltat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC), în parteneriat cu Romanian American Foundation (RAF) și cu sprijinul Centrului pentru Jurnalism Independent (CJI).

Accesări: 855