PROIECTE ERASMUS+

desfășurate în unitatea școlară

erasmus

Pilotare kit metodologic

Colegiul Tehnic ”Gheorghe Asachi” Botoșani implementează, în calitate de partener, Proiectul Erasmus+, acțiunea cheie A2, de parteneriat strategic THINK INSIDE THE BOX! A Methodological STEAM Toolkit for Schools (GÂNDEȘTE/CONCEPE ÎN INTERIORUL CUTIEI! Un set de instrumente metodologice STEAM pentru școli), co-finanțat din fonduri europene, Nr. 2020-1-LT01-KA201-077987. Proiectul se desfășoară pe o perioadă de 24 de luni, între 01.10.2020-30.09.2022, este coordonat de VšĮ Robotikos mokykla (Școală de Robotică), Vilnius, Lithuania, ceilalți parteneri fiind RoboLabas, Panevėžys, Lituania, VGTU Inžinerijos Liceėjus (Liceu tehnic), Vilnius, Lituania, și Kuressaare Gümnaasium (Școală gimnazială), Kuressaare, Estonia.

 Una dintre activitățile relevante în proiect este pilotarea kit-ului metodologic conceput, prin testarea acestuia de către profesori și elevi:

 • în prima etapă, profesorii de la școlile partenere din fiecare țară, au participat la o formare online, referitoare la aplicațiile folosite și la felul în care vor lucra cu elevii, pe durata testării (aprilie – iunie 2021);
 • în a doua etapă, un grup de elevi și profesori, de la fiecare școală parteneră, au testat toate activitățile incluse, realizând cutii pentru aplicarea principiilor și noțiunilor fizice și matematice avute în vedere,   pe cele două nivele: clasele 5-8 și 9-12 (mai – iunie 2021);

 • în a treia etapă, pilotarea kit-ului metodologic se realizează la nivelul colaboratorilor externi ai fiecărui partener din proiect, pentru a oferi un feedback cât mai diversificat, referitor la modul în care se poate implementa, la nivelul lor (clasele 5-8, respectiv 9-12), kit-ul metodologic conceput în cadrul proiectului (aprilie – mai 2022).

Colaboratorii Colegiului Tehnic ”Gheorghe Asachi” Botoșani, în etapa de pilotare externă a aplicării kit-ului metodologic STEAM pentru școli au fost:

 • pentru clasele 9-12: Palatul copiilor Botoșani;
 • pentru clasele 5-8:

ü Colegiul Național ”Mihai Eminescu” Botoșani;

ü Liceul ”Alexandru cel Bun” Botoșani;

ü Liceul Tehnologic ”Nicolae Bălcescu” Flămânzi”;

ü Liceul Tehnologic ”Ștefan cel Mare și Sfânt” Vorona;

ü Școala Gimnazială ”Grigore Antipa” Botoșani (http://scoala6antipa.ro/index.php/inscriere-6);

ü Școala Gimnazială ”Alexandru Ioan Cuza” Dorohoi (https://www.scoalaaicuza.ro/index.php/erasmus-2018-2020/38-think-inside-the-box).

Pilotarea a inclus următoarele activități semnificative:

 • instruirea inițială a profesorilor, care urmau să coordoneze elevii;
 • stabilirea grupurilor de elevi participanți;
 • parcurgerea etapelor teoretice;
 • formarea echipelor de lucru;
 • conceperea și realizarea cutiilor;
 • testele de deplasare a bilelor;
 • corecțiile operate, construirea sistemului de cutii;
 • verificările și testările finale;
 • prezentarea produselor de către elevi.

Elevii au realizat produse care modelează principiile și noțiunile analizate, cu stimularea și valorificarea, la nivelul lor, a creativității, spiritului inovativ, gândirii criticii, capacității de rezolvare a problemelor, abilităților practic-aplicative, lucrului în echipă și colaborativ.

Galeria foto-video alăturată ilustrează modul în care au fost realizate produsele dedicate de către echipele de elevi, sub coordonarea profesorilor lor.

 

 

Sprijinul Comisiei Europene pentru producerea acestui material de prezentare nu constituie o aprobare a conținutului, care reflectă doar opiniile autorilor, iar Comisia nu poate fi făcută responsabilă pentru nicio posibilă utilizare a informațiilor conținute în aceasta.

Accesări: 551